szkolnastrona.pl

  • Odwiedziło nas:
    333091 osób
  • Do końca roku:
    163 dni
  • Do wakacji:
    WAKACJE!!! dni
Piątek, 2017-07-21
Imieniny:
Danieli, Wawrzyńca
Jesteś tu: Strona główna » JADŁOSPIS 26.06. - 30.06.2017r.


INFORMACJA DLA RODZICÓW


Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.


W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jakie zawiera to danie.


Numery alergenów występujących w posiłkach:


 1. Zboża zawierające gluten

 2. Skorupiaki i produkty pochodne

 3. Jaja i produkty pochodne

 4. Ryby i produkty pochodne

 5. Orzeszki ziemne

 6. Soja i produkty pochodne

 7. Mleko i produkty pochodne

 8. Orzechy

 9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu  i produkty pochodne

12 Dwutlenek siarki ( SO2 )

13. Łubin

14. Mięczaki


*pogrubioną czcionką oznaczone są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.


W placówce używane są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji,

które mogą dostać się do produktu gotowego  w ilościach śladowych na skutek reakcji krzyżowych.


 

 Posiłki podajemy:


  9.00 - ŚNIADANIE (zupa mleczna, kanapka)

12.00 - OBIAD - I DANIE (zupa + deser)

14.00 - OBIAD - II DANIE


* Dzieci z dietami otrzymują „zamienniki” zgodnie z zaleceniami lekarza.               

   Szef kuchni odpowiada za przygotowanie posiłku.

Uwaga:


Do surówek dodawane są prażone pestki dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego oraz suszone owoce. Używamy różnego rodzaju mąki, makaronów i ryżu.

Woda źródlana jest ogólnodostępna dla dzieci. 


* Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie.



 

 

DATA

ŚNIADANIE

I DANIE+DESER

II DANIE

 

26.06.2017r.

Poniedziałek

Zupa mleczna z płatkami owianymi i żytnimi(1,7).

Chleb graham z masłem(1,7).

Kiełbasa krakowska podsuszana, ogórek małosolny, rukola.

Ser biały z rzodkiewką i szczypiorkiem, pomidor(7).

Herbata limonka z cytryną.

Pestki dyni.

Botwinka z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym z dodatkiem śmietany i koperku(1,9).

Bułka z masłem, kalarepką(1,7).

Jabłko.

Napój malina z jeżyną.

Ziemniaki młode z koperkiem.

Kotlet jajeczny(3).

Sos koperkowy.

Marchewka z groszkiem.

Pieczywo wassa razowe.

 

Kompot wiśniowy

(owoce mrożone).

27.06.2017r.

 

Wtorek

Zupa mleczna z płatków gryczanych i jaglanych(1,7).

Chleb słonecznikowy z masłem(1,7).

Pasztet pieczony, ogórek małosolny.

Ser żółty, sałata, pomidor.

Herbata malinowa.

Zupa ogórkowa z ryżem na wywarze mięsno-warzywnym  z dodatkiem koperku i jogurtu naturalnego(1,9).

Bułka wieloziarnista z masłem, sezamem(1,7,11).

Banan.

Napój z owoców leśnych.

Ziemniaki młode z koperkiem i masłem klarowanym.

Udko z kurczaka saute.

Kalafior z masłem klarowanym.

 

Kompot jabłkowy z dodatkiem suszonej moreli.

28.06.2017r.

Środa

Samodzielne komponowanie kanapek przez dzieci z grupy: IV,V,VI, VIII, IX, X

Płatki ryżowe na mleku(1,7).

Chleb poligonowy z masłem(1,7).

Szynka polska, sałata lodowa, ogórek zielony.

Jajko, sałata, rzodkiewka.

Herbata aronia z żurawiną.

Zupa z soczewicy z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym z dodatkiem natki pietruszki(1,7).

Bułka z masłem, kiełkami(1,7).

Marchewka.

Napój papaja i pigwa.

Kasza bulgur.

Gulasz rybny z dodatkiem zielonego groszku.

Surówka z ogórka małosolnego z dodatkiem marchewki, ogórka małosolnego, kukurydzy, białej cebulki.

 

Kompot rabarbarowy.

29.06.2017r.

 

Czwartek

 

Kasza manna na mleku z ananasem(1,7).

Chleb dyniowy z masłem(1,7).

Pasta rybna z dodatkiem białej cebulki, ogórek zielony, szczypiorek(4).

Ser żółty, sałata, pomidor, szczypiorek(3).

Herbata malinowa z wiśnią.

 

Zupa jarzynowa z makaronem, warzywami blanszowanymi na maśle klarowanym z  dodatkiem natki pietruszki(1,9).

 

Porcja truskawek w wafelku niskocukrowym.

(owoce świeże)

Napój aroniowy.

Ziemniaki młode z koperkiem.

Kotlet schabowy(1,3).

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, szczypiorkiem, marchewką, koperkiem z dodatkiem oleju.

 

Kompot jabłkowy z agrestem.

30.06.2017r.

 

Piątek

 

Budyń waniliowy.

Chleb żytni z masłem(1,7).

Pasta jajeczna z rzodkiewką i dodatkiem szczypiorku, rukola.

Pasta mięsna z białą cebulką, rukola.

 

Herbata aronia.

Zupa fasolowa z ziemniakami na wywarze mięsno – warzywnym z dodatkiem natki pietruszki i majeranku(1,9).

Bułka wieloziarnista z masłem konfiturą jagodową(1,7).

Kalarepka.

Napój miętowy.

 

Knedle z białym serem, masłem klarowanym.

Surówka z marchewki, jabłka z dodatkiem rodzynek.

Przekąska crunchella naturalna.

 

Kompot z aronii (owoce mrożone).

 

 

 







Opracowanie: szkolnastrona.pl