szkolnastrona.pl

  • Odwiedziło nas:
    347054 osób
  • Do końca roku:
    97 dni
  • Do wakacji:
    270 dni
Poniedziałek, 2017-09-25
Imieniny:
Aureli, Kamila
Jesteś tu: Strona główna » JADŁOSPIS 25.09. - 29.09.2017r.

 

 


 

        

 

 




INFORMACJA DLA RODZICÓW


Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.


W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jakie zawiera to danie.


Numery alergenów występujących w posiłkach:


 1. Zboża zawierające gluten

 2. Skorupiaki i produkty pochodne

 3. Jaja i produkty pochodne

 4. Ryby i produkty pochodne

 5. Orzeszki ziemne

 6. Soja i produkty pochodne

 7. Mleko i produkty pochodne

 8. Orzechy

 9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu  i produkty pochodne

12 Dwutlenek siarki ( SO2 )

13. Łubin

14. Mięczaki


*pogrubioną czcionką oznaczone są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.


W placówce używane są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji,

które mogą dostać się do produktu gotowego  w ilościach śladowych na skutek reakcji krzyżowych.


 

 Posiłki podajemy:


  9.00 - ŚNIADANIE (zupa mleczna, kanapka)

12.00 - OBIAD - I DANIE (zupa + deser)

14.00 - OBIAD - II DANIE


* Dzieci z dietami otrzymują „zamienniki” zgodnie z zaleceniami lekarza.               

   Szef kuchni odpowiada za przygotowanie posiłku.

Uwaga:


Do surówek dodawane są prażone pestki dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego oraz suszone owoce. Używamy różnego rodzaju mąki, makaronów i ryżu.

Woda źródlana jest ogólnodostępna dla dzieci. 


* Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie.



DATA

ŚNIADANIE

I DANIE+DESER

II DANIE

 

25.09.2017r.

Poniedziałek

Płatki ryżowe na mleku (7). Chleb wieloziarnisty z masłem(1,7).

Pasta mięsna z dodatkiem cieciorki z białą cebulką, ogórek małosolny(3).

Ser żółty, sałata lodowa, papryka czerwona(7).

Herbata z cytryną.

Rodzynki.

 

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno – warzywnym

z dodatkiem  jogurtu naturalnego i natki pietruszki(1,7,9).

Śliwka

Bułka z masłem, tartą kalarepką.(1,7).

Napój rumiankowy.

Ziemniaki z koperkiem   i masłem klarowanym(7).

Jajko sadzone(3).

Mizeria ze śmietaną                z dodatkiem sera białego, szczypiorku(7).

 

Kompot aroniowy.

 

26.09.2017r.

Wtorek

Kasza manna na mleku (7)  z tartym jabłkiem.

Chleb mieszczański(1). Pasta rybna ze szczypiorkiem, papryka czerwona(4).

Ser  capresse- śmietankowy, pomidor, mix sałat(7).

Herbata owocowa z owoców leśnych.

Krupnik ryżowy na wywarze mięsno-warzywnym               z dodatkiem tymianku. Marchewka

Rogalik z konfiturą jagodową(1,7).

Napój malina z wiśnią.

Makaron z sosem bolognese

(mięso mielone, marchewka, pietruszka, kukurydza, biała cebulka, seler naciowy)         

z dodatkiem pulpy pomidorowej, ser żółty(1,7,9).

 

Kompot jabłkowy z dodatkiem suszonej moreli.

27.09.2017r.

Środa

Samodzielne komponowanie kanapek przez dzieci z grupy:

III,IV,V,VI,VII, VIII, IX, X.

Płatki orkiszowe na mleku (1,7).

Chleb poligonowy

z masłem(1,7).

Wędlina podsuszana, pomidor, rzodkiewka(1,6).

Ser gouda, sałata lodowa, ogórek kiszony(7).

Herbata owocowa z aronii.

Barszcz czerwony

z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym z dodatkiem koperku(1,9).

Banan

Bułka wieloziarnista 

z masłem, kiełkami(1,7).

Kisiel wieloowocowy

(wyrób własny)

Kasza bulgur.

Potrawka drobiowa  

z warzywami (fasolka szparagowa zielona i żółta, brokuły, marchewka, groszek, biała cebulka).

 

Kompot Jabłkowy

z cynamonem.

 

28.09.2017r.

Czwartek

 

Płatki jaglane

na mleku(1,7).

Chleb żytni z masłem (1,7). Jajecznica z kabaczkiem       i szczypiorkiem(3).

Szynka, sałata, ogórek małosolny.

Herbata owocowa malinowa.

 

Zupa jarzynowa 

z ziemniakami na wywarze mięsno–warzywnym

z  dodatkiem natki pietruszki(1,9).

Jabłko

Bułka z masłem, wiórki serowe.

Napój owocowy z papai  i pigwy.

Ryż paraboliczny.

Pulpet rybny w sosie musztardowym.(4).

Surówka z ogórka kiszonego       z dodatkiem marchewki, jabłka, pory, papryki czerwonej, zielonej pietruszki.

 

Kompot śliwkowy.

 

 

29.09.2017r.

Piątek

 

Kakao na mleku.(7)

Chleb wiejski z masłem (1,7).  

Ser rolada ustrzycka(7), sałata, ogórek zielony.

Bułka weka z masłem, bananem.(1,7).

Herbata z miodem.

 

Selerowa(9) z ryżem   na  wywarze warzywnym z dodatkiem groszku zielonego.

Gruszka

Bułka wieloziarnista

z masłem, rzodkiewką.

Napój z dzikiej róży.

 

Kopytka.(1,3).

Gulasz wieprzowy(1).

Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką, kukurydzą, zieloną pietruszką.

 

Napój miętowy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 







Opracowanie: szkolnastrona.pl