szkolnastrona.pl

  • Odwiedziło nas:
    361939 osób
  • Do końca roku:
    38 dni
  • Do wakacji:
    211 dni
Czwartek, 2017-11-23
Imieniny:
Adeli, Felicyty
Jesteś tu: Strona główna » JADŁOSPIS 20.11. - 24.11.2017r.

 

 


 

 

        

 

 




INFORMACJA DLA RODZICÓW


Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.


W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jakie zawiera to danie.


Numery alergenów występujących w posiłkach:


 1. Zboża zawierające gluten

 2. Skorupiaki i produkty pochodne

 3. Jaja i produkty pochodne

 4. Ryby i produkty pochodne

 5. Orzeszki ziemne

 6. Soja i produkty pochodne

 7. Mleko i produkty pochodne

 8. Orzechy

 9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu  i produkty pochodne

12 Dwutlenek siarki ( SO2 )

13. Łubin

14. Mięczaki


*pogrubioną czcionką oznaczone są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.


W placówce używane są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji,

które mogą dostać się do produktu gotowego  w ilościach śladowych na skutek reakcji krzyżowych.


 

 Posiłki podajemy:


  9.00 - ŚNIADANIE (zupa mleczna, kanapka)

12.00 - OBIAD - I DANIE (zupa + deser)

14.00 - OBIAD - II DANIE


* Dzieci z dietami otrzymują „zamienniki” zgodnie z zaleceniami lekarza.               

   Szef kuchni odpowiada za przygotowanie posiłku.

Uwaga:


Do surówek dodawane są prażone pestki dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego oraz suszone owoce. Używamy różnego rodzaju mąki, makaronów i ryżu.

Woda źródlana jest ogólnodostępna dla dzieci. 


* Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie.



 

 

 

       DATA

ŚNIADANIE

I DANIE+DESER

II DANIE

 

20.11.2017r.

 

Poniedziałek

Zupa mleczna z makaronem (1,7).

Chleb słonecznikowy                

z masłem, pomidorem                 

i szczypiorkiem(1,7).

Parówka (93% mięsa), ketchup łagodny (7).

Herbata owocowa dzika róża.

Zupa pomidorowa z ryżem       na wywarze mięsno –warzywnym z   natką pietruszki (1,7,9).

Bułka weka z masłem, tartym serem (1,7).

Jabłko

Napój z owoców leśnych.

Ziemniaki puree z koperkiem (7).

Sos jogurtowy(7).

Jajko sadzone (3).

Brokuły z masłem klarowanym.

 

Kompot z czarną porzeczką.

(owoce mrożone).

 

21.11.2017r.

 

Wtorek

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (1,7).

Chleb wieloziarnisty z masłem (1,7).

Serek capresse, sałata lodowa, pomidor(7).

Pasta rybna z dodatkiem jajka, mix sałat (3,4).

Herbata owocowa malinowa.

Zupa cebulowa z ziemniakami na wywarze warzywnym i natki pietruszki (1,7,9).

Bułka z masłem, awokado(1,7).

Marchewka.

Napój aroniowy.

Ryż paraboliczny i dziki.

Filet drobiowy w sosie wielowarzywnym  (marchewka, fasolka żółta i zielona, kalafior, kukurydza, pietruszka)

 

Napój rumiankowy.

22.11.2017r.

 

Środa

Samodzielne komponowanie kanapek przez dzieci z grupy: III, IV, V, VI, VII,  VIII, IX, X

Kasza kukurydziana na mleku  z tartym jabłkiem (1,7).

Chleb żytni szefa z masłem (1,7).

Szynka pieczona (wyrób własny), sałata, ogórek zielony.

Ser żółty, sałata, pomidor, rukola(7).

Herbata owocowa żurawinowa.

 

Zupa szczawiowa z ryżem         na wywarze mięsno–warzywnym z dodatkiem jajka    i śmietany (1,3,7,9).

Bułka wieloziarnista z masłem czosnkowym (1,7).

Gruszka

Napój papaja i pigwa.                        

Kopytka z sosem myśliwskim (kiełbasa, ogórek kiszony, papryka, pieczarki, cebula biała) z dodatkiem pasty pomidorowej (1,3).

 

Kompot wieloowocowy.

(owoce mrożone).

 

23.11.2017r.

 

Czwartek

Płatki owsiane na mleku (1,7).

Chleb graham(1,7).

Pasta mięsna z soczewicą (wyrób własny), ogórek kiszony.

Ser biały z rzodkiewką, pomidor, szczypiorek(7).

 

Herbata owocowa limonka      z cytryną.

Zupa grochowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami z dodatkiem natki pietruszki i majeranku (1,7,9).

Bułka weka z konfiturą truskawkową (1,7).

Banan

 

Napój z owoców leśnych.

 

Kasza bulgur.

Gulasz wołowy.

Buraczki czerwone z jabłkiem, białą cebulką i oliwą.

 

Kompot jabłkowy.

 

24.11.2017r.

 

Piątek

 

Kawa zbożowa na mleku (1,7).

Chleb dyniowy z masłem (1,7).

Pasztet pieczony, papryka (1,3,7,9).

Ser żółty, sałata, pomidor, rukola(7).

Herbata z cytryną i miodem.

 

Zupa wiejska z warzywami blanszowanymi na oleju z dodatkiem natki pietruszki (1,7,9).

Bułka wieloziarnista z masłem, kiełkami(1,7).

Kalarepka

Napój malina z wiśnią.

Ziemniaki pieczone.

Filet rybny sauté (4).

Surówka z kapusty kiszonej         z marchewką, jabłkiem i zieloną pietruszką.

 

Napój miętowy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 







Opracowanie: szkolnastrona.pl