szkolnastrona.pl

  • Odwiedziło nas:
    382533 osób
  • Do końca roku:
    310 dni
  • Do wakacji:
    118 dni
Sobota, 2018-02-24
Imieniny:
Boguty, Bogusza
Jesteś tu: Strona główna » JADŁOSPIS 19.02.2018. - 23.02.2018.

 

 


 

 

        

 

 




INFORMACJA DLA RODZICÓW


Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.


W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jakie zawiera to danie.


Numery alergenów występujących w posiłkach:


 1. Zboża zawierające gluten

 2. Skorupiaki i produkty pochodne

 3. Jaja i produkty pochodne

 4. Ryby i produkty pochodne

 5. Orzeszki ziemne

 6. Soja i produkty pochodne

 7. Mleko i produkty pochodne

 8. Orzechy

 9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu  i produkty pochodne

12 Dwutlenek siarki ( SO2 )

13. Łubin

14. Mięczaki


*pogrubioną czcionką oznaczone są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.


W placówce używane są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji,

które mogą dostać się do produktu gotowego  w ilościach śladowych na skutek reakcji krzyżowych.


 

 Posiłki podajemy:


  9.00 - ŚNIADANIE (zupa mleczna, kanapka)

12.00 - OBIAD - I DANIE (zupa + deser)

14.00 - OBIAD - II DANIE


* Dzieci z dietami otrzymują „zamienniki” zgodnie z zaleceniami lekarza.               

   Szef kuchni odpowiada za przygotowanie posiłku.

Uwaga:


Do surówek dodawane są prażone pestki dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego oraz suszone owoce. Używamy różnego rodzaju mąki, makaronów i ryżu.

Woda źródlana jest ogólnodostępna dla dzieci. 


* Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie.



 

 

 

 

DATA

ŚNIADANIE

I DANIE+DESER

II DANIE

 

19.02.2018r.

 

Poniedziałek

Płatki żytnie na mleku(1,7).

Chleb graham z masłem(1,7).

Polędwica sopocka, sałata lodowa,  ogórek zielony(1,6).

Ser żółty, sałata lodowa, pomidor(7).

Herbata z cytryną.

Pestki słonecznika

Zupa pomidorowa                        z makaronem na wywarze          z mięsa drobiowego                     z dodatkiem natki pietruszki(1,9).

Bułka wieloziarnista z masłem, sezamem (1,7).

Gruszka

Napój grejpfrut z pomarańczą.

Ziemniaki purée z koperkiem. (7).

Kotlet jajeczny(3).

Szpinak ze śmietaną(7).

 

Kompot jabłkowy z cynamonem

 

20.02.2018r.

 

Wtorek

Płatki jaglane na mleku(1,7).

Chleb mieszczański (1).

Pasta z makreli wędzonej         z dodatkiem jajka, białej cebulki, papryka (3,4).

Ser biały z rzodkiewką                i szczypiorkiem, pomidor.

Herbata owocowa  żurawinowa.

 

Zupa pieczarkowa na wywarze mięsno-warzywnym                     z dodatkiem ziemniaków i natki pietruszki. (1,9).

Bułka z masłem marchewkowym(7).

Banan

Napój z owoców leśnych.

Kasza gryczana.

Gulasz wieprzowy z groszkiem zielonym.

Surówka z ogórka kiszonego       z dodatkiem marchewki, jabłka, kukurydzy, białej cebulki.

 

Kompot gruszkowy.

21.02.2018r.

 

Środa

Samodzielne komponowanie kanapek przez dzieci z grupy: III, IV, V, VI, VII,  VIII, IX, X.

Budyń z rodzynkami ( 7 ).

Chleb poligonowy z masłem (1,7).

Wędlina podsuszana, pomidor, biała  rzodkiewka (1,6).

Ser rolada ustrzycka, sałata lodowa, ogórek kiszony(7).

Herbata z aronii.

Barszcz czerwony z makaronem i warzywami blanszowanymi na maśle klarowanym z dodatkiem  majeranku (1,7,9).

Bułka z masłem, kiełkami.

Marchewka

Napój z papai i pigwy.

Ziemniaki pieczone z ziołami.

Kotlet rybny (1,3,4).

Surówka z kiszonej kapusty           z dodatkiem jabłka, kukurydzy, marchewki, białej cebulki i natki pietruszki.

 

Napój miętowy.

 

22.02.2018r.

 

Czwartek

Płatki orkiszowe na mleku (1,7).

Chleb wieloziarnisty z masłem(1,7).

Jajko(3), sałata, szczypiorek, rzodkiewka.

Bułka z masłem, bananem       ( 1,7 )

Herbata malina z pigwą.

Cebulowa z ziemniakami          na wywarze z mięsa drobiowego z dodatkiem natki pietruszki(1,9).

Serek biały z truskawkami         w wafelku niskocukrowym(1,7).

Jabłko

Napój z dzikiej róży.

Ryż paraboliczny i dziki.

Potrawka drobiowa w sosie        z dodatkiem papryki.

Brokuły z masłem klarowanym     i prażonym słonecznikiem.

 

Kompot jabłkowy z suszoną morelą.

 

 

23.02.2018r.

 

Piątek

 

Kasza manna na mleku z kakao(1,7).

Chleb wiejski z masłem (1,7).

Szynka drobiowa, ogórek kiszony, kiełki.

Pasztet pieczony, papryka.

Herbata z miodem i imbirem.

Rodzynki                     

 

 

Zupa grochowa z ziemniakami na wywarze warzywnym             z dodatkiem mięsa, natki pietruszki i majeranku(1,9).

Bułka wieloziarnista z pomidorem1,7).

Mandarynka

Napój rumiankowy.

 

Zapiekanka makaronowa            z serem żółtym, warzywami, wędliną, jajkiem z dodatkiem zielonej pietruszki(1,3,6,7). Ketchup pomidorowy łagodny.

 

Kompot wieloowocowy.

(owoce mrożone)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






Opracowanie: szkolnastrona.pl